Interessefelter - generelt
Som amatørastronom er der en utrolig mængde stof og emner, man kan interessere sig for – og det er da også gældende for mig. Sådan mere generelt interesserer jeg mig for den teoretiske astronomi. Det vil sige, jeg ynder at læse om emnet, og jeg deltager gerne i diverse foredrag inden for mit geografiske område, og frem for alt deltager jeg i møderne i
Horsens Astronomiske Forening.
På disse møder holder medlemmerne på skift små foredrag, hvor den enkelte ud fra sin viden og sine muligheder – og i øvrigt gerne med hjælp fra kolleger – gennemgår et forudbestemt emne.
I sæsonen 2006 – 2007 har vi tre gennemgående temaer.
- Månedens stjernebillede, hvor foredragsholderen frit vælger et stjernebillede, som han vil gennemgå, og i indlægget fortæller han så om det interessante i netop dette stjernebillede, f.eks. om stjernebilledets hovedstjerner, eventuelle planetariske tåger, galakser, mm.
- Månedens astronom er et historisk tilbageblik på de astronomer, der i en eller anden sammenhæng kan knyttes til Danmarks første observatorium – Rundetårn.
- Månedens observatorium, hvor der kan være et historisk tilbageblik på observatorier, der var engang, eller der fortælles om stadigt eksisterende observatorier.
Ovenstående emner er et meget vigtigt og lærerigt bidrag til min interesse om teoretisk astronomi.
Observationer
Med øjet i okularet på en af mine kikkerter er det egentligt svært at generalisere, idet det jo er voldsomt spændende at afsøge himlen. Hvis jeg alligevel skal prøve at indsnævre, det må det være noget i retning af:
- Planeter, der jo altid er spændende. Til dato mangler jeg stadig at se Neptun og Pluto, og så er jeg faktisk lidt i tvivl, om jeg har set Uranus. Jeg tror det, men jeg var alene den pågældende aften uden nogen til at bekræfte observationen.
- Dobbeltstjerner og stjernehobe er altid et fantastisk syn og et i øvrigt uudtømmeligt emne.
- Galakser. Første gang, man ser vor nærmeste galaksenabo, Andromedagalaksen, i en pænt stor kikkert, gisper man efter vejret – jeg gjorde i hvert fald.
- Planetariske tåger. Oplevelsen ved at se disse fantastiske formationer, eventuelt gennem et kamera og op på en PC skærm, er svært at overgå.
- Kometer.
Min interesse for år tilbage blev for alvor skabt af kometen
Hale-Bob
, der kulminerede på himlen ultimo marts 1997, så det er vigtigt at nævne her, at det altid er et flot syn, når man fanger en sådan – enten med det blotte øje, via en prismekikkert eller med et teleskop.
Altså er der på det ”generelle plan” nok at tage fat på i mange år fremover.
|